サラームカフィ公式ブログ〜WEB自家焙煎教室〜

Salem Kaffee(サラームカフィ)の公式ブログです、焙煎理論・抽出理論・サンプルロースター設計を公開しています。

プロバットのダンパー操作❶

 

最近「ダンパーを使った焙煎は日本だけ」とか「プロバットの焙煎機にはダンパーはついていない」と主張される方々がいらっしゃいますがそれは間違いです。

 

例えばプロバットのUGシリーズは排気ファンの前にダンパーがついており手動で排気量を調整できます写真❶❷


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写真❸❹の1985年のUG22マニュアルには1ハゼ後に火力とともに短時間ダンパーを絞ることで香りを良くする焙煎が紹介されています。


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この他ダンパー付き焙煎機はアメリカのサンフランシスカンや韓国のプロスター台湾のフジンや多くの中国メーカーなどたくさんあり焙煎中に排気量を調整する手法は各国にあります。

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以下UG22のマニュアルを日本語約したものです。

 

31.08/85

 

PROBAT

 

F. ROASTING OPERATION

 

EMMERICH

 

When the thermometer Item 2 indicates a temperature of about 200° C, the green coffee which has to be filled into the feeding hopper first, may be charged into the roaster cylinder by opening slide gate Item 4. We recommend to use coffee of inferior quality for the first few roasts. During roasting, the degree of the roast may be checked by taking smples or by looking through the sight-glass in the cylinder cover.

 

After the first distinctly audible "crackling" of the coffee beans in the cylinder, gas valve 2 at point 17, or diaphragm valve 2 at P2 can be closed to throttle the heating. Somewhat later gas valve 2 can be closed as well. For certain types of coffee, or for certain blends, it may be advisable or preferred for a kind of "compensation" of the roast to set the valve box to "EXTERN" (external heating) for a period of about 1 minute, while the heating is being switched off gradually. This may also be done towards the end of the roasting cycle. This, however, is a matter of personal experience. Shortly before termination of the roasting cycle, when only the pilot flame is left burning, the valve box may be set to "AROMA". (maximum 30 to 40 secs.). Thus, no air will be drawn through the cylinder. The beans are virtually "braised", which will improve the aroma of the coffee.

 

Heating control:

 

Both gas valves opened

 

3/3 heat application

 

Only valve no. 1 opened

 

1/3 heat application 2/3 heat application

 

means "quick, fast"; hot air circulates through the

 

Only valve no. 2 opened

 

Settings of Valve Box Item 15:

 

"EXPRESSO"

 

roasting cylinder, while the cylinder is simultaneous- ly heated outside.

 

"EXTERN"

 

means "external heating only". No air circulates through the cylinder.

 

"AROMA"

 

No exhaust from the cylinder, and no heating, neither inside nor outside. All flames must be switched off, except the pilot flame.

 

In the roaster fan there is a damper. This damper should be adjusted only once, that is when the roaster is erected and when the exhaust piping is connected. The same applies to damper Item M. Actually, this slider M operates damper M of the roaster fan. Once set, this setting should not be changed.

 

G. COOLING

 

When the coffee has the required roasting degree, the cooler fan and

 

the stirring mechanism may be started by means of lever Item 20. If

 

not yet done, valve box 15 should be re-set to "EXPRESSO". Then, dis-

 

charge gate Item 9 should be opened so that the coffee is discharged

 

on the cooling screen, where the stirrers distribute the coffee over

 

the whole surface of the perforated cooler bottom. When the coffed is

 

thus distributed, the stirrers may be switched off until the coffee

 

beans are cooled sufficiently. Then re-start the stirrers and open

 

cooler gate 14 to discharge the coffee. Switch off the cooler fan.

 

Blatt

 

page 5

 

Dr. Nr. 29

 

437

 

 

以下グーグル翻訳

 

85/8/31

 

プロバット

 

F. 焙煎作業

 

エメリッヒ

 

温度計項目 2 が約 200°C を示している場合、最初に供給ホッパーに充填する必要がある生コーヒーを、スライド ゲート項目 4 を開いて焙煎シリンダーに充填することができます。品質の悪いコーヒーを使用することをお勧めします。 最初の数回のローストでは。 焙煎中はサンプルを採取したり、シリンダーカバーの覗き窓から焙煎度を確認したりできます。

 

シリンダー内のコーヒー豆の最初の明確に聞こえる「パチパチ音」の後、ポイント 17 のガスバルブ 2、または P2 のダイヤフラムバルブ 2 を閉じて、加熱を絞ることができます。 少し遅れてガスバルブ 2 も閉じることができます。 特定のタイプのコーヒーまたは特定のブレンドでは、焙煎の一種の「補償」として、バルブボックスを約 1 分間「EXTERN」(外部加熱)に設定することが推奨または好ましい場合があります。 暖房は徐々にオフになります。 これは焙煎サイクルの終わり近くに行うこともできます。 ただし、これは個人的な経験の問題です。 焙煎サイクルの終了直前に、パイロット炎のみが燃え続けるときは、バルブボックスを「AROMA」に設定することができます。 (最長 30 ~ 40 秒)。 したがって、空気はシリンダーを通って引き込まれません。 豆は実質的に「煮込まれている」ので、コーヒーの香りが向上します。

 

加熱制御:

 

両方のガス栓が開いた

 

3/3の熱適用

 

バルブNo.のみ 1 開封済み

 

1/3加熱 2/3加熱

 

「速い、速い」を意味します。 熱気が循環します

 

バルブNo.のみ 2 開いた

 

バルブボックス項目 15 の設定:

 

"エスプレッソ"

 

焙煎シリンダーを同時に外部で加熱します。

 

「エクスターン」

 

「外部加熱のみ」を意味します。 シリンダー内を空気が循環しません。

 

"香り"

 

シリンダーからの排気がなく、内部も外部も加熱されません。 種火を除くすべての火を消す必要があります。

 

ロースターファンにはダンパーが付いています。 このダンパーの調整は、焙煎機の組み立て時と排気管の接続時に一度だけ行ってください。 ダンパーアイテムMも同様であり、実際には、このスライダーMがロースターファンのダンパーMを動作させる。 この設定は一度設定したら変更しないでください。

(訳注 これは恐らく排気ファンについている板状のダンパーのこと基本固定)

 

G. 冷却

 

コーヒーが必要な焙煎度になったら、冷却ファンと

 

撹拌機構はレバー項目 20 を使用して開始できます。

 

まだ完了していない場合は、バルブボックス 15 を「EXPRESSO」に再設定する必要があります。 それから、ディス-

 

コーヒーを排出するには、チャージゲート項目 9 を開ける必要があります。

 

冷却スクリーン上で、スターラーがコーヒーを分配します。

 

穴あきクーラー底面全体。 コーヒーが冷めたとき

 

このように分配されると、コーヒーが完成するまでスターラーのスイッチをオフにすることができます。

 

豆は十分に冷やしてください。 次にスターラーを再起動して開きます。

 

クーラーゲート14を押してコーヒーを排出します。 冷却ファンのスイッチを切ります。

 

ブラット

 

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Dr.Nr. 29

 

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